Bakken Bijgerechten Diversen aardigheden Hapjes & Amuse Hoofdgerechten Kruiden Maten en gewichten Nagerechten Pasta's Salades Sauzen Soepen Stampotten Vis Vlees Voorgerechten Whisky Wijn Wokken

Beschikbaar gesteld door Hans

Gember

Gember

Ingrediënten


Vers of gedroogd

Extra info


Gemberwortel wordt bij voorkeur vers gebruikt. Andere soorten zijn de gedroogde gemberwortel, de gekonfijte gember en stemgember. Met stemgember worden de bolletjes gember op siroop bedoeld die in potjes worden aangeboden. Stemgember wordt vooral geïmporteerd uit China en Australië. Stemgember en gekonfijte gember hebben een erg zoete gembersmaak. De verse en gedroogde gember komt voornamelijk uit India. Daar wordt 50% van alle gember verbouwd. De Latijnse naam van gember is Zingiber officinale. Zingiber is afgeleid uit het Sanskriet (een oude Indo-Europese taal) Singabera, wat “gewei” betekent. Gedroogde gemberwortel heeft het model van een gewei. Djahé stamt van het Indonesische woord jahé. Het betekent gedroogde gemberwortel. Djahé betekent gemalen en gedroogde gemberwortel. Maar in Nederland gebruikt men het woord djahé eigenlijk voor alle soorten gember. Djahé heeft een kruidige, prikkelende frisse en een beetje zoete smaak. Voor het maken van djahé zijn de gemberwortels gewassen, gekookt en vervolgens in de zon gedroogd. Daarna worden de gedroogde wortels gemalen tot poeder. De smaak van gedroogde gemberpoeder is sterker en doordringender dan bij verse gember. De gemberpoeder (djahé), kunt u in de meeste supermarkten wel krijgen. Ze verkopen er ook gekonfijte gember of stemgember. U vindt deze producten bij de bakproducten. De verse of gedroogde gemberwortel is niet altijd verkrijgbaar in de gewone supermarkt. U kunt hiervoor terecht bij speciaalzaken of de toko’s. Djahé kan men het beste op een droge, koele en donkere plaats bewaren. De poeder is heel lang houdbaar. Gember een universeel geneesmiddel www.beautyhome.nl/gezondheid/voeding/gember.php