Bakken Bijgerechten Diversen aardigheden Hapjes & Amuse Hoofdgerechten Kruiden Maten en gewichten Nagerechten Pasta's Salades Sauzen Soepen Stampotten Vis Vlees Voorgerechten Whisky Wijn Wokken

Beschikbaar gesteld door Hans

Bloem en meel

Extra info


Meel Meel is gemalen graan en aangezien er veel graansoorten zijn, zijn er ook veel soorten meel. Zo heb je maïsmeel, tarwemeel en volkorenmeel. Allemaal met verschillende eigenschappen. Bloem Bloem is de benaming voor meel waarvan de zemel en de kiem voor het malen van de graankorrel zijn verwijderd. Bloem heeft hierdoor minder voedingsstoffen (vezels, vitaminen, mineralen) dan meel. Door verwijdering van de zemel en de kiem ontstaat een wit meel dat voornamelijk uit zetmeel bestaat. Het wordt onder andere gebruikt voor wit brood en cake. In de praktijk worden de benamingen bloem en meel veelal door elkaar heen gebruikt. Tarwebloem, durumbloem en patentbloem Tarwebloem is zoals de naam al zegt bloem van tarwe. Er bestaat harde en zachte tarwe. Harde tarwe bevat meer gluten (eiwitten) die deeg doen rijzen en structuur geven. Een voorbeeld van bloem met veel gluten is durumbloem. Deze bloem is uitermate geschikt voor het maken van pasta’s. Patentbloem is fijner gemalen dan tarwebloem en heeft een vrij hoog glutengehalte, daardoor is het geschikt voor het bakken van (luchtig) brood. Zelfrijzend bakmeel en cakemeel Zelfrijzend bakmeel is een combinatie van bloem, bakpoeder en soms een snufje zout. Zelfrijzend bakmeel is geschikt voor het maken van scones, koekjes, muffins, en dergelijke. Wanneer er smaakstoffen zoals vanille en citroen aan zelfrijzend bakmeel worden toegevoegd spreek je van cakemeel. Maisbloem Deze bloemsoort heeft een gelige kleur en bevat weinig gluten. Het kan daarom het best gebruikt worden in combinatie met tarwemeel, rijsmiddel of bakpoeder. Maisbloem geeft een unieke smaak en is onder andere geschikt om maisbrood mee te bakken. Sojameel Sojameel is een vreemde eend in de bijt, het heeft namelijk niks met granen te maken. De grondstof voor sojameel zijn sojabonen, deze bevatten relatief weinig calorieën. Deze meelsoort is dus vooral geschikt in caloriearme diëten. Sojameel bevat geen gluten, dus voor een luchtig bakresultaat zoals bij cake en brood is een rijsmiddel noodzakelijk.