Fietsen

31 KM Katwijk 35 KM Noordwijk 36 KM Hoek van Holland 53 KM Maassluis 72 KM Brielle 73 KM Vlaardingen 75 KM Rijpwetering 78 KM Zandvoort

Wandelen

20 KM Meijendel

20 KM Scheveningen - Meijendel

Een schitterende wandelroute over de boulevard van Scheveningen door de duinen naar Meijendel. Terug door de duinen, waalsdorpervlakte, rozentuin en door het centrum van Scheveningen terug naar de Havenhoofden. Achter de boulevard is nog gratis parkeren en mocht het drukker zijn, dan is daar een groot parkeerterrein.

Onder constructie


Begin lokatie is de Strandweg
Een Slide Show om alvast een indruk te geven over deze route.
(klik op F11 voor volledig scherm)

Route voor de mobiele versie
Download GPX route bestand heen (Rechter muisknop of aangeklikt houden en dan opslaan)
Download GPX route bestand terug (Rechter muisknop of aangeklikt houden en dan opslaan)

Meer info over GPX


We starten onze tocht bij het hoordernavenhoofd en lopen over de boulevard richting de pier. Aan het einde van de boulevard om het Carton Beach Hotel heen lopen. Dan komt u uit bij het Zwarte Pad. Onderweg geven wij u zoveel mogelijk informatie.
Na 280 meter (0.28 KM) ziet u rechts boven aan de dijk het Nationaal Monument voor de Koninklijke Marine Het monument werd op 14 juni 1966 onthuld en gedenkt de marineslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is een abstract tufstenen beeld dat op een plateau van keien staat. Het werd gemaakt door Mari S. Andriessen (1897-1979). Op het voetstuk staat een citaat van koningin Wilhelmina: "De Marine heeft het goed gedaan." Het beeld toont drie marinemannen die op de boeg van een oorlogsschip met geschuttoren staan. Vooraan staat een officier die door de kijker tuurt. Achter hem staat een man bij de geschutkoepel terwijl een matroos vlaggenseinen geeft.
Na 300 meter (0.58 KM) Ziet u rechts De Vuurtoren van Scheveningen en deze is ontworpen door Quirinus Harder en werd in 1875 opgeleverd. De rode twaalfzijdige gietijzeren toren heeft een hoogte van 49 meter en een lichtbereik van 29 zeemijlen (53,5 kilometer). De toren heeft de status van rijksmonument
Na 350 meter (0.93 KM) Ziet u rechts De Gedenknaald, dit monument herinnert aan het vertrek van prins Willem V in 1795 en de aankomst te Scheveningen van Willem I Frederik op 30 november 1813. Het initiatief tot het oprichten van een monument werd in 1863 genomen door koning Willem III. Zijn oom prins Frederik werd voorzitter van een commissie die de koning instelde om een nationaal gedenkteken te bedenken, gewijd aan het herstel van Nederlands onafhankelijkheid. Onthulling Op 24 augustus 1865, de verjaardag van koning Willem I, werd de gedenknaald onthuld. Prins Frederik hield daarbij een toespraak en wethouder mr H. baron Collot d'Escury, waarnemend burgemeester, nam het monument vervolgens namens de gemeente in ontvangst. De plechtigheid werd ook bijgewoond door koningin Sophia, kroonprins Willem, prins Alexander en prins Hendrik. Het monument is een rijksmonument. Het werd ontworpen door architect Arend Roodenburg en gemaakt door steenhouwers P J Devillers & Co. In 2003 werd het monument gerestaureerd.
Na 400 meter (1.33 KM) Het VissersNamenMonument Scheveningen Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle Scheveningse vissers die tijdens de uitoefening van hun beroep op zee het leven lieten. Het vermeldt de namen van hen die in de afgelopen twee eeuwen uitvoeren ter visserij maar niet terugkeerden.
Na 340 meter (1.67 KM) ziet u rechts Paviljoen de Witte Paviljoen de Witte in Scheveningen is een prachtige statige locatie met een rijke historie. Het tempelachtige buitenhuis op de duinen van Scheveningen dateert uit 1826 en was een cadeau van Koning Willem I aan zijn vrouw Koningin Frederica Louise Wilhelmina.
Na 500 meter (2.17 KM) ziet u rechts het Kurhaus met rechts daarvan nog het monument Monument 1914 - 1918 dat op 20 september 1921 is onthuld ter herdenking van de inspanningen van leger en vloot tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het Kurhaus is in de periode van 1884 tot 1885 gebouwd. Na een felle brand werd het tussen 1886 en 1887 herbouwd. Het is ontworpen door de Duitse architecten Johann Friedrich Henkenhaf en Friedrich Ebert. Meer info
Na 400 meter (2.57 KM) ziet u links de pier van Scheveningen die helaas op 11 oktober 2013 gesloten is. Er werd niet voldaan aan de brandveiligheidseisen. Meer info
Na 500 meter (3.07 KM) bent u bij het Zwarte Pad aangekomen, steek deze over en loop door de duinen langs de huizen tot aan de Harstenhoek weg.
Na 200 meter (3.27 KM) komt u bij deze kruising uit, net voor het laatste grote flat. Ga hier linksaf door het wild hek, richting de watertoren.
Na 200 meter (3.47 KM) komt u bij de watertoren uit, hier kunt u nog even uitrusten en iets lekkers nemen. Ga linksaf richting Wassenaar.
© 2023 Wandel en fietroutes | Sponsored by Alles over Scheveningen | Contact