Bakken Bijgerechten Diversen aardigheden Hapjes & Amuse Hoofdgerechten Kruiden Maten en gewichten Nagerechten Pasta's Salades Sauzen Soepen Stampotten Vis Vlees Voorgerechten Whisky Wijn Wokken

Beschikbaar gesteld door Hans

The Famous Grouse

The Famous Grouse

Ingrediënten


Kleur: Helder geel goud. Geur: Iets turfachtig, verder vanille, citrus en wat hout. Niet heel complex. Smaak: Rond, zacht met een moutige zoetheid. Redelijk fruitig! Afdronk: Zacht en mooi lang. Persoonlijke beoordeling: 7,5

Extra info


Geschiedenis The Famous Grouse is ontstaan aan het einde van de 19e eeuw in Perth. Matthew Gloag werkte in zijn familiebedrijf waar groenten en wijn verkocht werden. Er bleek vraag te zijn naar een "huismerk" blended whisky en hij kreeg het idee om hier wat mee te doen. Zodoende ontstond met merk Grouse, genoemd naar de nationale jachtvogel, het Schots sneeuwhoen. De eerste fles Famous Grouse werd in 1896 geproduceerd. De dochter van Matthew, Philippa Gloag, heeft het ontwerp gemaakt van het logo, namelijk een tekening van een Schots sneeuwhoen. In eerste instantie heette de whisky: "The Grouse Brand", maar na een paar jaar werd deze blend zo immens populair dat de naam "Famous" er aan toe werd gevoegd en zo ontstond de naam The Famous Grouse. In 1971 werd deze blend overgenomen door Highland Distillers en het zusterbedrijfje Robertson & Baxters leverde al heel lang de single malt whisky's voor deze blend. In 1979 verkocht The Famous Grouse ruim 1 miljoen flessen en een jaar later in 1980 was het Schotland’s best verkochte blended whisky. Zelfs tot op de dag van vandaag staan ze hoog genoteerd in de wereld ranglijst. Matthew was zeer streng in de selectie van de ingrediënten van zijn whisky. Alleen de allerbeste ingrediënten (whisky's welke al jarenlang in eiken vaten gerust hadden) kwamen terecht in zijn blend. Na het blenden werd de whisky nog eens 6 maanden extra op vaten gelegd, zodat er een zachtere blend ontstond, veel zachter en "eleganter" dan de meeste andere blends. Dit proces wordt ook wel "marriage" genoemd, het huwen ofwel samensmelten van de verschillende whisky's in een zeer mooie blend. Voor het idee: er vinden bijna 6000 kwaliteitscontroles plaats voordat een fles Famous Grouse verkocht wordt. Langzaam aan werd The Famous Grouse de drank van de vele sporters die naar Schotland kwamen om te vissen en te jagen, al dan niet achter de meute. Zodoende heeft deze whisky de status gekregen van een avontuurlijke drank en is dat nog steeds het imago wat uitgestraald wordt.