Bakken Bijgerechten Diversen aardigheden Hapjes & Amuse Hoofdgerechten Kruiden Maten en gewichten Nagerechten Pasta's Salades Sauzen Soepen Stampotten Vis Vlees Voorgerechten Whisky Wijn Wokken

Beschikbaar gesteld door Hans

Champignonsaus

Champignonsaus

Ingrediënten


klontje boter Scheutje olijfolie 1 kleine ui of een halve ui 2 tenen knoflook 1 bouillon vlees blokje 2 dl kookroom of crème fraîche 250 gr. champignons scheutje cognac Peper en zout

Bereiding


Snipper de ui klein. Snij de teentjes knoflook zeer fijn of druk ze door een pers. Snij de champions in plakjes. Verhit de boter en de olie en bak hier de uitjes aan en als het bijna klaar is de knoflook er bij. Daarna de Champions er bij en bak deze niet al te bruin ongeveer in 5 min gaar. Doe er wat peper en zout over. Dan de afzuigkap uitzetten en de pan van het vuur halen en dan pas een scheut cognac over de Champions heen gieten en daarna de pan weer op het vuur zetten en haal dan de pan iets schuin naar het vuur toe, zodat de vlam in de pan slaat en laat deze vanzelf uitgaan. Verwarm 1 dl water met het bouillon blokje. Doe de bouillon er bij en breng de saus met room of crème fraîche al roerend aan de kook en laat dit 4 min inkoken. Als de saus te dun is, iets langer. Mocht de saus iets te dik worden, kan je altijd nog een beetje room of bouillon toevoegen. Breng op smaak met peper en zout daarna kan het vlees er bij of de saus apart serveren. Als je het vlees er weer bij doet, dan nog even een paar minuutjes op een laag vuur de saus in het vlees laten trekken.